Päť tipov na výživné raňajky pre aktívnych ľudí

Nie je podstatné či patríte k aktívnym športovcom, ktorý svoj deň začínajú jazdou na bicykli, po práci utekajú do posilňovne a po ľahkej večeri si ešte doprajú večerný beh, alebo ste vyťažená hlava rodiny, ktorá od rána až do neskorej noci behá okolo detí, upratuje, perie a varí. Vo všetkých prípadoch potrebujete dostatok energie. Päť šálok kávy denne, vám ju však nedodá. Zamerať, by ste sa mali hlavne na raňajky. Ak totiž začnete svoj deň poriadnou dávkou energie a proteínov, budete sa cítiť fit ešte aj o desiatej večer.

snídaně
 
1. zeleninovo – rybací šalát
 
Tento pokrm je veľmi rýchly, chutný a výživný. Je jedno akú rybu si vyberiete. Môžete si ju upiecť, uvariť, alebo použiť tú v konzerve. Vo všeobecnosti sú výživnejšie morské druhy, ako losos, tuniak, čo treska. K rybe si vždy nakrájajte aj dostatočné množstvo zeleniny, nezabudnite na citrónovú šťavu a celozrnné pečivo.
 
2. Frittata
 
Frittata je pokrm pripravený hlavne z vajíčok. V podstate ide o pestrejšiu alternatívu našej klasickej omelety. Do panvice s kovovou rúčkou rozbite aspoň tri vajcia. Do nich môžete pridať čokoľvek, podľa vašej chuti. Výborne chutí napríklad brokolica, špenát, či mladé fazuľky. Tuhé časti nechajte opiecť, zalejte i vajíčkami a vložte do rúry.
 
3. quinoa s brokolicou
 
Najprv si klasickým spôsobom pripravte quinou a uvarte brokolicu, ktorú nakrájate nadrobno. Všetko spolu zmiešajte, poriadne osoľte a pridajte olivový olej. Na koniec všetko vložte do malej zapekacej misky a posypte mozzarelou. Nechajte zapiecť pár minút a máte hotovo.

vejse
 
4. šošovicový šalát s jogurtom
 
Uvarte si aspoň dva druhy šošovice. Najlepšia kombinácia je červená a klasická hnedá. Druhou časťou šalátu budú vajíčka na tvrdo. Pripravte si ich aspoň dve, nakrájajte a zmiešajte so šošovicou. Nakoniec pridajte biely, plnotučný jogurt, soľ, čierne korenie a olivový olej.
 
5. avokádové guacamole s tofu a rybou
 
Zaobstarajte si väčšie a dobré vyzreté avokádo. Rozpučte ho vidličkou, zmiešajte s nakrájanými paradajkami, paprikou a pokvapkajte limetkovou šťavou. Tofu nakrájajte na malé kúsky a opražte na panvici. Všetko spolu zmiešajte a na koniec do tejto zmesi pridajte tuniaka z konzervy. Nezabudnite na soľ a kvalitný olivový olej.

Posted in Nezařazené