Ako správne lisovať rastliny

Sušené a vylisované rastliny, či listy nájdu mnoho využití. Ako prvý, vám pravdepodobne napadne herbár. Lisované rastlinky však viete využiť aj inými spôsobmi. Môžete si z nich napríklad vyrobiť nástenný obraz. Ak ich zalejete do živice, získate neopakovateľné a originálne šperky. Dokonca sa nimi dá oblepiť starí riad, ktorý poslúži ako krásna bytová dekorácia. Je jedno po akej technike siahnete vy, základom je správne vysušenie a vylisovanie rastlín. tak sa poďme pozrieť, ako na to.

herbář
 

  • Po tom, ako rastliny nazbierate je potrebné, aby trochu preschli. Nie je podstatné či ste ich zbierali za suchého, alebo vlhkého počasia. Vlhkosť sa totiž ukrýva v ich vnútri. Preto je najlepšie ak rastliny poukladáte na novinový papier, alebo sito a necháte niekoľko hodín voľne presušiť. Na druhej strane to nesmiete prehnať. Ak by vám totiž príliš zvädli, po vylisovaní by nevyzerali pekne. 

 

  • Na lisovanie budete potrebovať hrubšiu knihu. To je ten najjednoduchší a najlacnejší spôsob. Do jednej knihy uložte vždy iba pár rastlín. Ak by ste ich do nej naukladali príliš veľa, nevylisovali by ste ich pekne dorovna. Vlhkosť z rastlín by navyše pokrivila listy v knihe..

 

  • Rastliny sa snažte ukladať čo najviac do stredu knihy. Tak zabezpečíte to, aby bol na nich vyvinutý čo najrovnomernejší tlak. Na mieste, kde knihu otvoríte vložte dva čisté papiere. môžete použiť aj novinový papier. Ak by však boli rastlinky vlhké, farba z neho by ich mohla zafarbiť. Veľmi dobrým riešením je aj klasický pijak.

 květy

  • Rastlinky vyrovnajte najviac ako to ide. Ak si na tomto kroku dáte záležať, verte že výsledok bude stáť za to. Knihu na záver opatrne zatvorte. Snažte sa to urobiť tak, aby ste rastlinami nepohli. Nezabudnite ju ešte zaťažiť ďalšími knihami, alebo niečím iným, no dostatočne ťažkým. Na dokonalé preschnutie vylisovanie, potrebuje väčšina druhov rastlín, minimálne dva týždne. Nie je však na škodu, ak svoje dielo priebežne skontrolujete. Môže sa totiž stať, že niektoré rastliny začnú plesnieť. Tie okamžite vyhoďte.

Posted in Nezařazené